Het Laatste Avondmaal
Zaterdag sluit het legendarische restaurant van topchef Ferran Adrià in het Spaanse Catalonië definitief de deuren. Met de blik gericht op nieuwe avonturen, neemt de 49-jarige chef-kok afstand van zijn restaurant en de 3 bijhorende Michelinsterren. Adrià's grensverleggende gastronomie wist elk jaar meer dan 2 miljoen reservatieverzoeken aan te trekken voor maar 8.000 beschikbare menu’s. De gelukkigen die werden aanvaard zagen op één avond een veertigtal kleine schotels voorbijgaan met een prijskaartje van 250 euro per persoon. Wat gebeurt er nu met El Bulli? Het restaurant, gelegen in Cala Montjoi ten noorden van Barcelona, wordt in 2014 omgedoopt tot een gastronomisch centrum dat zich zal richten op het onderzoek naar culinaire technieken en smaken. De gereïncarneerde El Bulli zal ook elk jaar 20 tot 25 beurzen weggeven aan chefs om hun technieken en kennis in het centrum te komen bijschaven. “El Bulli sluit niet, maar verandert alleen van vorm. De ziel van El Bulli blijft bewaard”, legt Adrià uit. Zaterdagavond verlaten de laatste borden de keuken van het wereldbekende restaurant. Aan de tafels zullen deze keer alleen de trouwe werknemers van El Bulli plaatsnemen, samen met hun familie. Bron: weekend.be/culinair 29-7-2011